Site Loader

(Bildet ovenfor er hentet fra Pixabay. Fri for kommersiell bruk.)

Det å få et nettsted mest mulig interessant for hvert enkelt individ blir stadig viktigere og viktigere. Algoritmer er med på å forbedre kundeopplevelsen, og de styrer mye av hverdagen våres. Men hva er egentlig algoritmer, og hva bidrar det med?

Har du noen gang tenk over hvorfor du har en annerledes nyhetsoppdatering på Facebook, Instagram og andre sosiale medier, enn vennene dine? Årsaken til dette er på grunn av digitale algoritmer. Algoritmer er et digitalt verktøy som gir datamaskinen en oppskrift for hvordan nyhetsstrømmen skal se ut. Det gir utgangspunktet i hva personer interesserer seg for, kjønn, alder og personlige trekk.

Edgerank 
Facebook har sin egen algoritme som lager nyhetsfeeden din basert på hva du liker, kommentert, deler, alder og kjønn. Med dette utgangspunktet lager algoritmen din nyhetsfeed slik at du lettere finner interessant lesestoff for deg. Det som er skremmende er at Facebook faktisk samarbeider med Visa slik at når du har kjøpt varer på eksempelvis en sportsbutikk vil dukket opp annonser relatert til disse skoene du nettopp kjøpte, på nyhetsfeeden din når du logger deg inn på Facebook igjen.

Pagerank
Det finnes en annen type algoritme for Google som heter Pagerank, og har som formål å sortere og rangere nettsidene etter viktighet og relevans. Her opplever man også at enkelte firmaer kjøper seg plass for å gjøre seg synlig som ikke har noen relevans med søkeordet.

Ønsker du en søkemotor uten algoritmer som tar vare på dine personlige dataer? Da kan bør du prøve DuckDuckGo. Søkemotoren holder søkeresultatene privat, og det er uten reklame!

Hva tenker du om algoritmer? Synes det du er genialt, eller synes du dette er skummelt?
Legg gjerne igjen en kommentar!

Kilder:
1. Apeland. 2015. «Hva er en algoritme?» (Lesedato: 05.02.2019)
https://www.apeland.no/hva-er-en-algoritme/
2. Robertsen, Tonje. 2016. «Slik påvirker algoritmer hverdagen din» (Lesedato: 05.02.2018) https://www.itpraten.no/teknologi/slik-pavirker-algoritmer-hverdagen-din/
3. Wikipedia. 2018. «EdgeRank«. (Lesedato: 01.02.2019) https://en.wikipedia.org/wiki/EdgeRank
4. Wikipedia. 2015. «PageRank«. (Lesedato: 01.02.2019) https://no.wikipedia.org/wiki/PageRank

Stian Woldsnes

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *